Středomořská strava jako klíč k posílení imunity

Jak by měl vypadat nákup v této nesnadné době? Všem doporučuji se stravovat dle zásad středomořské stravy.  Tento model zdravé výživy se vyznačuje vysokou konzumací zeleniny, ovoce a zdravých tuků. Tak se do našeho těla dostanou tolik nezbytné vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které posílí náš imunitní systém.

Zkonzumovat bychom měli optimálně 1-2 porce ovoce a alespoň 2-3 porce zeleniny, tedy 5 porcí ovoce a zeleniny denně. Kromě zmíněných vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny nám poskytují velké množství vody, která je pro naše tělo nezbytná.

Každý den se zároveň doporučuje 2 porce mléčných výrobků. Nutričně je třeba poznamenat, že mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem proteinů s vysokou biologickou hodnotou a minerálních látek (vápník, fosfor atd.). Konzumace zakysaných mléčných výrobků nám poskytuje celou řadu zdravotních výhod, protože tyto produkty obsahují živé mikroorganismy, které jsou schopné zlepšit rovnováhu střevní mikroflóry.kok

Dáváme přednost celozrnným variantám

Přílohy k jídlům jsou nezbytné, jelikož nám poskytují důležitou část energie potřebnou pro naše každodenní činnosti. Pokud budeme konzumovat výrobky z obilovin (pečivo, rýže, těstoviny, kuskus, ovesné vločky atd.) dáváme přednost celozrnným variantám. Nezapomínejme také na luštěniny, které by se v našem jídelníčku měly objevit ideálně 2 x týdně.

Z důvodu doplnění tolik nezbytných zdravých tuků a vitaminu D se snažíme zkonzumovat týdně dvě porce ideálně tučných ryb. Vajíček se také dbát nemusíme. Jíst 4-6 vajíček týdně se jeví jako velmi dobrý varianta k obohacení dalších pokrmů či jako samostatná potravina. Neopomínat bychom neměli také na ořechy či semínka, kterými si pokrmy můžeme obohatit.

Maso vybíráme libové

Kvalitní maso a masné výrobky do jídelníčku zařazujeme 1-2 porce denně. Nadměrná konzumace živočišných tuků není zdravá. Proto se vyhýbáme smaženému, tučnému či nekvalitnímu masu a masným výrobkům a přednost dávejme masu libovému (kuřecí, krůtí atd.) jako součástí pokrmů se zeleninou.

Bystrou mysl a zdravého ducha si také aktivní pohybovou aktivitou, kterou přizpůsobíme našim fyzickým schopnostem. Fyzická aktivita každý den je stejně důležitá jako správné stravování.

A jak lze nakoupit (nyní pouze v roušce nebo respirátoru) vidíte i v mé síťovce.

 

 

Dagmar Mušková
Author: Dagmar Mušková

Další články

Kontaktujte mě

Ráda Vám poskytnu více informací
k nabízeným službám