Desatero stravy batolat

Výživa v raném věku hraje nesmírně důležitou roli pro správný vývoj dítěte. Je základem pro jeho optimální růst, zdraví a psychosociální vývoj.
Špatná výživa dítěte může vést v pozdější věku k oslabení imunity, obezitě nebo naopak podvýživě.  Důsledky těchto stavů pak mohou vést  ke kardiovaskulárním onemocněním či dokonce onkologickým nemocem. Přináším Vám nejdůležitější zásady pro správnou výživu kojenců, které vznikly ve spolupráci s Pojišťovnou ministerstva vnitra pro časopis Zdraví jako vášeň

1. Dostatečný pitný režim
Dodržujme optimální přísun tekutin: 150 ml/kg/den v raném věku. Čím je dítě mladší, tím má větší potřebu přísunu tekutin. Vhodné jsou neochucené a neoslazené čaje, kojenecké a pramenité vody, ředěné ovocné šťávy.

2. Pravidelnost ve stravování
Z důvodu malého objemu žaludku je ideálních pět porcí denně. Rozestupy mezi jídly by měly být optimálně 2-3 hodiny. Děti by neměly dostávat během dne žádné pochutiny (sladkosti, kukuřičné křupky či oříšky). V případě hladu je vhodnější sáhnout po kouscích nakrájeného ovoce.

3. Dítěti jdeme v jídle příkladem
Od jednoho roku začínáme podávat dítěti obdobné jídlo, jaké připravujeme celé rodině. Kojenecké mléko u batolete stále tvoří podstatnou složku v jeho výživě, ale jídelníček se postupně obohacuje o další suroviny, a to zeleninu, ovoce, maso a ryby, vajíčka, mléčné výrobky a sacharidové přílohy. Dítě má tendenci opakovat po svých rodičích. Nikdy nemluvme o jídle negativně či s odporem.

4. Pokrmy nepřislazujeme a nepřisolujeme
Přislazování a přisolování nepatří do jídelníčku batolete. Dítě si rychle na výraznější chuť zvykne a může potom méně výrazné pokrmy odmítat. Zvyk na sladké, alei na slané pokrmy se stává základem pro vznik obezity.

5. Dodržujeme optimální přísun ovoce a zeleniny
Dítěti se snažíme zajistit optimální přísun vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Roční dítě by mělo sníst 100 g ovoce denně (ve 2 porcích) a 100 g syrové zeleniny (ve 2–3 porcích). Ovoce i zeleninu můžeme nastrouhat, nakrájet na menší kousky nebo i podusit.



6. Vyhýbáme se nevhodným potravinám
Do dětského jídelníčku NEZAŘAZUJEME jakékoliv ostré koření, uzeniny, uleželé sýry, nakládaná a konzervovaná masa. Dětem do 3 let nepodáváme nízkotučné výrobky. Nepoužíváme žádné dochucovací přísady, majonézy, kečupy, hořčice. Ideálně se vyhýbáme průmyslově zpracovaným potravinám.

7. Vhodná příprava pokrmů
Dětem do 3 let připravujeme pokrmy především vařené, dušené, restované převážně na másle či kvalitním oleji. Vyhýbáme se podávání smažených jídel (řízek, hranolky, smažený sýr, rybí prsty...)

8. Lokální suroviny a čerstvost
Do jídelníčku se snažíme zařazovat co nejvíce potravin z lokálních surovin (vařené králičí/kuřecí/krůtí maso, ryby, masové domácí paštiky, marmelády, kompoty, zavařeniny).

9. Dítě do jídla nenutíme, pokrmy trpělivě nabízíme
Dítě do jídla nenutíme, na různé chutě a vůně si musí zvyknout. Dítě potřebuje novou chuť zkusit někdy až 12krát, než ji zcela přijme.

10. Pozor na podávání větších kousků stravy
Vyhýbáme se podávání větších kusů špatně stravitelných pokrmů (oříšky, větší kousky syrové mrkve, celé bobule hroznového vína) z důvodu rizika vdechnutí těchto kousků.

Dagmar Mušková
Author: Dagmar Mušková

Další články

Kontaktujte mě

Ráda Vám poskytnu více informací
k nabízeným službám